Άρθρο 1: Σκοπός – πεδίο εφαρμογής

1.1. Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει τον θεσμό και τις αρμοδιότητες του ακαδημαϊκού συμβούλου στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του θεσμού είναι η παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης στους φοιτητές/τριες του Τμήματος, σε θέματα όπως ο επιστημονικός τους προσανατολισμός, η ακαδημαϊκή επίδοση και οι στόχοι σταδιοδρομίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζει ότι οι φοιτητές/τριες του Τμήματος έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικούς συμβουλευτικούς πόρους.

1.2. Ο παρών κανονισμός επιδιώκει να συμβάλει ώστε οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι του Τμήματος Χημικών Μηχανικών να παρέχουν υψηλής ποιότητας καθοδήγηση στους φοιτητές/τριες και να λογοδοτούν για την απόδοση και τη συμπεριφορά τους.

1.3. Ο παρών κανονισμός ακαδημαϊκού συμβούλου εφαρμόζεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του ΠΜΣ του Τμήματος Χημική και Βιοχημική Μηχανική: Υγεία & Τρόφιμα.

 

Άρθρο 2: Τοποθέτηση και Αρμοδιότητες ακαδημαϊκού συμβούλου

Με την έναρξη παρακολούθησης του Π.Μ.Σ., ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ, για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή ένα μόνιμο μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) που είναι διδάσκων του Π.Μ.Σ. ως ακαδημαϊκός σύμβουλος. Ο ορισμός περιλαμβάνει κριτήρια όπως προσόντα, εμπειρία και φόρτο εργασίας. Ο ρόλος του είναι να παρακολουθεί την εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών, να ενημερώνεται από τους διδάσκοντες για τυχόν συνεχείς απουσίες των φοιτητών που είναι στην ευθύνη τους, καθώς και η σχετική ενημέρωσή τους (μέσω της Γραμματείας) ότι τέτοια απουσία μπορεί να επιφέρει την αποτυχία στο μάθημα. Επιπλέον ο ακαδημαϊκός σύμβουλος παρέχει βοήθεια σχετικά με την επιλογή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του μεταπτυχιακού φοιτητή. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να έρχονται σε επαφή με τον ακαδημαϊκό σύμβουλό τους για οποιοδήποτε πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ομαλή πορεία των σπουδών τους.

Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος παρέχει στον μεταπτυχιακό φοιτητή την αναγκαία συμβουλευτική για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών φροντίζει να έχει συναντήσεις κατά τακτά διαστήματα με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχει αναλάβει και όχι λιγότερο από δυο (2) φορές το εξάμηνο. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Ο εντοπισμός των αναγκών και ερευνητικών ενδιαφερόντων του μεταπτυχιακού φοιτητή, η υποστήριξη των κλίσεων και των δεξιοτήτων του μεταπτυχιακού φοιτητή και η ενθάρρυνση να κατευθυνθεί προς τους τομείς που του ταιριάζουν.

– Η ενημέρωση και η διευκόλυνση των επαφών του μεταπτυχιακού φοιτητή με τα συλλογικά όργανα του Π.Μ.Σ. και τις υπηρεσίες διοίκησης.

– Η παροχή βοήθειας για την κατάρτιση του ατομικού εξαμηνιαίου προγράμματος σπουδών του και τον καθορισμό του θέματος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

– Ο εντοπισμός των φοιτητών που οφείλουν πολλά μαθήματα.

– Η μέριμνα και η κατάρτιση σχεδίου για αυτούς τους φοιτητές.

Το διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος συνεργάζονται και υποστηρίζουν τους Συμβούλους Σπουδών στο έργο τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη πληροφορίες, παρατηρήσεις, υποδείξεις και αιτήσεις τους, για τυχόν ελλείψεις, δυσλειτουργίες που δημιουργούν προβλήματα στους φοιτητές και τυχόν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Άρθρο 3: Εμπιστευτικότητα και δεοντολογία

Οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι τηρούν τους κανόνες του Α.Π.Θ. με εμπιστευτικότητα και δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων για διατήρηση της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών των φοιτητών, και μεριμνούν για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων και την τήρηση ενός κώδικα δεοντολογίας.

 

Άρθρο 4: Θέση σε ισχύ

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ μετά την έγκρισή του από τη συνέλευση του Τμήματος (19-01-2024).