Το Υπολογιστικό Κέντρο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών άρχισε τη λειτουργία του τον Μάιο του 1995, μετά από ενέργειες των καθηγητών Β. Παπαγεωργίου και Μ. Ασσαέλ – τότε Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος -, με τη βοήθεια του καθηγητή Σπ. Παρά, του φοιτητή Z. Γάλλη και του M. Μπριντάκη (ΕΔΤΠ). Από το Φεβρουάριο του 2009, με πρωτοβουλία των καθηγητών Γ. Σακελλαρόπουλο -τότε Προέδρου του Τμήματος- και Μ. Ασσαέλ, το τμήμα απέκτησε και δεύτερο Υπολογιστικό Κέντρο.
Σήμερα στη διάθεση των φοιτητών βρίσκονται 59 σύγχρονοι υπολογιστές (30 στο πρώτο και 29 στο δεύτερο). Κάθε υπολογιστής διαθέτει οθόνη TFT 15″ ή 19″, ενώ ακόμη σε κάθε αίθουσα υπάρχει εγκατεστημένος προβολέας και σύστημα ήχου, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των ακαδημαϊκών μαθημάτων που πραγματοποιούνται.
Αναλυτικότερα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπολογιστών είναι:
– 29 Intel® Core™ i5 στα 3.2 GHz,
– 29 Pentium Core 2 Duo στα 2.93 GHz,
– 1 Pentium Dual Core στα 2.50 GHz.
Το Υπολογιστικό Κέντρο Β’ χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διεξαγωγή μαθημάτων, ενώ το Υπολογιστικό Κέντρο Α’ είναι ανοιχτό στους φοιτητές του τμήματος και λειτουργεί με την εθελοντική επίβλεψη ομάδας φοιτητών και τη βοήθεια μελών Ε.ΔΙ.Π.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί η πολύτιμη βοήθεια στη λειτουργία των Υπολογιστικών Κέντρων, του Δ. Ζαχαρόπουλου, Κ. Κακοσίμου και Α. Κανάρη όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τα Υπολογιστικά Κέντρα του Τμήματος βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου Ε13. Το Υπολογιστικό Κέντρο Α’ είναι ανοιχτό στους φοιτητές του τμήματος, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 17:00.

Επικοινωνία

ΟνοματεπώνυμοΙδιότηταΗλεκτρονική Διεύθυνση
Καθηγητής Μ. Ι. ΑσσαέλΥπεύθυνος Υπολογιστικών Κέντρωνassael@auth.gr
Αρ. ΧατζημιχαηλίδηςΥπεύθυνος για τη διαχείριση, λειτουργία και αναβάθμισή των Υπολογιστικών Κέντρωνkantoniad@auth.gr

Εγκατεστημένο Λογισμικό
Οι 59 υπολογιστές των δύο Υπολογιστικών Κέντρων είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και λογισμικά που χρειάζονται οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Όλα τα μηχανήματα λειτουργούν σε περιβάλλον Wιndows XΡ SP3 και έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση στο διαδύκτιο και διαθέτουν CD. Ο server διαχείρισης των μηχανημάτων λειτουργεί με λογισμικό Windows Server  x64.
Το λογισμικό που διαθέτουν οι υπολογιστές ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών και τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Αναλυτικά τα κυριότερα εγκατεστημένα λογισμικά είναι:

Browsers:
Για τη χρήση Internet (web, ftp και email) υπάρχουν εγκατεστημένοι ο Google Chrome, o Internet Explorer  και ο Mozilla Firefox .

Microsoft Visio:
Σχεδιαστικό πρόγραμμα για τη κατασκευή διαγραμμάτων ροής, οργάνωσης και προγραμματισμού, διαγραμμάτων κτιριακών εγκαταστάσεων, λογικών διαγραμμάτων, κ.α.

SolidWorks :
Λογισμικό παραμετρικού μηχανολογικού σχεδιασμού απλών και σύνθετων αντικειμένων, με δυνατότητα προσομοίωσης της συμπεριφοράς τους με πεπερασμένα στοιχεία.

Aspen Plus :
Λογισμικό προσομοίωσης διεργασιών εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη επίλυση των ισοζυγίων μάζας και ενέργειας και σχέσεων ισορροπίας.

Comsol Multiphysisc 4.0a:
Λογισμικό προσομοίωσης διεργασιών με επίλυση των εξισώσεων μεταφοράς μάζας, θερμότητας και ορμής με χρήση πεπερασμένων στοιχείων.

Fortran Powerstation 4.0:
Περιβάλλον προγραμματισμού γλώσσας Fortran.

Matlab :
Λογισμικό για την πραγματοποίηση μαθηματικών υπολογισμών, ανάλυσης δεδομένων, γραφικών απεικονίσεων, ανάπτυξης αλγορίθμων, προσομοίωσης και μοντελοποίησης.

Υπηρεσία Διανομής Λογισμικού Microsoft 
Το Κ.Υ.Τ.Π. του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την εταιρία Microsoft προσφέρει στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές και διδακτικό προσωπικό), μέσω του πρόγραμμα διανομής λογισμικού MSDN Academic Alliance (MSDNAA), τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν το σύνολο του λογισμικού της εταιρείας. Ως μέλος, το τμήμα μπορεί να εγκαθιστά λογισμικό στα εργαστήρια του, αλλά και το προσωπικό και οι φοιτητές μπορούν να εγκαταστήσουν το λογισμικό στους προσωπικούς τους Η/Υ.

Σεμινάρια
Κατά τη δίαρκεια του πανεπιστημιακού έτους με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των φοιτητών, διεξάγονται στα Υπολογιστικά Κέντρα σεμινάρια, τα οποία μπορεί να τα παρακολουθήσει κάθε προπτυχιακός ή/και μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος.

Εγγραφή CD
Τα Υπολογιστικά Κέντρα διαθέτουν CD Writer, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές του τμήματος (CD δεν παρέχονται)

Εκτύπωση
Τα Υπολογιστικά Κέντρα διαθέτουν Laser εκτυπωτές, όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να εκτυπώνει εργασίες, άρθρα ή κάτι άλλο (μέχρι 15 σελίδες τη φορά – φύλλα δεν παρέχονται)

Κανονισμός Λειτουργίας Υπολογιστικών Κέντρων.
Για την καλύτερη λειτουργία των Υπολογιστικών Κέντρων παρακαλούνται οι χρήστες να τηρούν ορισμένους κανόνες.
Η χρήση του Υπολογιστικού Κέντρου επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές του τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Οι φοιτητές υποχρεούνται να καταγράφουν, παρουσία του Yπεύθυνου του Y.K., ονοματεπώνυμο, χρόνο παραμονής, είδος εργασίας, αριθμό υπολογιστή, και να παραδίνουν στον Υπεύθυνο τη φοιτητική τους ταυτότητα ή το πάσο.
Ένας μόνο χρήστης ανά H/Y. Σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο, η παρουσία δεύτερου ατόμου.
Οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί το αναφέρεται άμεσα στον εκάστοτε Υπεύθυνο.
Απαγορεύεται το κάπνισμα.
Ο εκάστοτε Υπεύθυνος δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει βοήθεια στους χρήστες σε ότι αφορά τη χρήση λογισμικών προγραμμάτων, ούτε στην εκπόνηση εργασιών.
Στο Y.K. θα επικρατεί ησυχία. Απαγορεύεται η χρήση των υπολογιστών με τρόπο που ενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες, καθώς και με τρόπο που προσβάλει την δημόσια αιδώ. Ανάρμοστη συμπεριφορά φοιτητή θα αναφέρεται, με όποιες συνέπειες έχει αυτό.
Δεν επιτρέπονται ποτά, φαγητά, κάπνισμα.

Ομάδα λειτουργίας Υπολογιστικού κέντρου Α

Το Υπολογιστικό Κέντρο Α’ λειτουργεί κάτω από την εθελοντική επίβλεψη 16 φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίοι εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του κέντρου, καθώς και την τήρηση του γενικού κανονισμού λειτουργίας των εκπαιδευτικών νησίδων του Α.Π.Θ. \Oι υπεύθυνοι του Υπολογιστικού Κέντρου έχουν προτεραιότητα στα σεμινάρια που διεξάγoνται κατά τη διάρκεια του πανεπιστημιακού έτους και λαμβάνουν επίσημη βεβαίωση για τη συνεισφορά τους.

Νέα μέλη

Στην ομάδα λειτουργίας του Υπολογιστικού Κέντρου Α’ μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές όλων των ετών της σχολής. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη γνώση υπολογιστών αλλά όρεξη για μάθηση και συνεισφορά. Για περισσότερες πληροφορίες και την εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνήσετε καθημερινά με τον:

Αρ. Χατζημιχαηλιδης archatzi@auth.gr

Πρόγραμμα λειτουργίας Υπολογιστικού κέντρου Α

Το Yπολογιστικό Kέντρο λειτουργεί από Δευτέρα – Παρασκευή από 10.00-17.00 με τη εθελοντική βοήθεια φοιτητών του τμήματος και μελών Ε.Δ.Ι.Π

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα λειτουργίας του Υπολογιστικού Κέντρου μπορείτε να επικοινωνήσετε καθημερινά με τον: Αρ. Χατζημιχαηλίδη  email:archatzi@auth.gr