Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών είναι μία από τις περιφερειακές βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ. Απευθύνεται κυρίως προς τα μέλη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά είναι ανοιχτή και για τους εξωτερικούς χρήστες. Περιέχει βιβλία και επιστημονικά περιοδικά που καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που αφορούν την επιστήμη του Χημικού Μηχανικού.
Επίσης, διατίθεται χώρος για τους επισκέπτες ώστε να μπορούν να καθίσουν και να διαβάσουν.
H Βιβλιοθήκη του Τμήματος βρίσκεται στον 2ο όροφο του κτιρίου που βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:00.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Επικοινωνία

Ταχυδρομική διεύθυνσηΗλεκτρονική διεύθυνση
Βιβλιοθήκη Τμήματος Χημικών Μηχανικών, library@cheng.auth.gr
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τηλέφωνο
54124 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα2310-996161

Προσωπικό

ΟνοματεπώνυμοΙδιότητα
Λαμπαδαρίου ΣταυρούλαΒιβλιοθηκονόμος

Δανεισμός

Κατηγορία ΧρηστώνΔικαιώματα Δανεισμού
Προπτυχιακοί φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι μέλη Ε.Τ.Ε.Π.,Ε.Ε.ΔΙ.Π. 2 ΑΠΘΈως και 4 βιβλία για 15 ημέρες
Μέλη ΔΕΠ, Ε.Ε.Δ.Ι.Π.1, διδάσκοντες με Π.Δ. 407, ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του ΑΠΘ, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘΈως και 15 βιβλία για 30 ημέρες
Εξωτερικά μέληΈως και 3 βιβλία για 15 ημέρες

Πρόστιμα
Σε περίπτωση που τα βιβλία δεν έχουν επιστραφεί έγκαιρα, ο δανειζόμενος υποχρεώνεται να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο 0,30€ την ημέρα. Όταν για ένα χρήστη εκκρεμεί πρόστιμο, δεν μπορεί να δανειστεί από καμία βιβλιοθήκη του Συστήματος βιβλιοθηκών του ΑΠΘ έως την εξόφληση του.

Ανανέωση
Οι χρήστες μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλία που έχουν δανειστεί εκτός αν έχουν ζητηθεί από άλλο χρήστη. Η ανανέωση μπορεί να γίνει με τη παρουσία τους στη βιβλιοθήκη ή τηλεφωνικά.

Εκδοση κάρτας
Η κάρτα μέλους είναι αυστηρά προσωπική, ισχύει σε όλες τις βιβλιοθήκες του Συστήματος Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ. • Για Μέλη ΔΕΠ,ΕΕ.ΔΙ.Π.,Ε.Τ.Ε.Π., Ι.Δ.Α.Χ., φοιτητές (εσωτερικά μέλη ): Απαιτείται η συμπλήρωση αίτησης με τα στοιχεία του δανειζόμενου και η ένδειξη της Ακαδημαϊκής ταυτότητας. • Για την έκδοση κάρτας σε Μέλη εκτός του ΑΠΘ (εξωτερικά μέλη): Απαιτείται η συμπλήρωση αίτησης με τα στοιχεία του δανειζόμενου, μια φωτογραφία , η ένδειξη αστυνομικής ταυτότητας και η αντίστοιχη καταβολή ποσού: Εξωτερικοί Χρήστες: Μέλη ΔΕΠ και φοιτητές άλλων Ιδρυμάτων 30,00 ευρώ για ετήσια συνδρομή 20,00 ευρώ για εξάμηνη συνδρομή Εξωτερικοί Χρήστες : Χρήστες που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία 50,00 ευρώ ετήσια χρήση 30,00 ευρώ εξάμηνη χρήση 20,00 ευρώ τρίμηνη χρήση Η κάρτα ανανεώνεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους δωρεάν για τα εσωτερικά μέλη ενώ για τα εξωτερικά μέλη απαιτείται η καταβολή συνδρομής προκειμένου να ανανεωθεί.

Φωτοαντιγραφική  Αναπαραγωγή
Στο χώρο της Βιβλιοθήκης προβλέπεται η δυνατότητα παραγωγής φωτοαντιγράφων με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των χρηστών.
• Οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων (copyright).
• Το κόστος ανά φωτοαντίγραφο καθορίζεται από την Επιτροπή Εποπτείας Βιβλιοθηκών Α.Π.Θ. έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων (συντήρηση, μελάνι, χαρτί, κάρτες, απόσβεση). Τα φωτοτυπικό μηχάνημα λειτουργεί με κάρτα, την οποία προμηθεύονται οι χρήστες από το προσωπικό της βιβλιοθήκης, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο.
Απαγορεύεται η χρήση του φωτοαντιγραφικού μηχανήματος για υλικό που δεν ανήκει στη συλλογή της Βιβλιοθήκης.

Περιοδικά – Πληροφοριακά βιβλία
Tα περιοδικά είναι τοποθετημένα κατά αλφαβητική σειρά. Τα τρέχοντα τεύχη των περιοδικών εκτίθενται σε ειδικά εκθετήρια. Τα περιοδικά δεν δανείζονται στους χρήστες. Στην κατηγορία των πληροφοριακών βιβλίων εντάσσονται: εγκυκλοπαίδειες, λεξικά ευρετήρια, επετηρίδες, βιβλιογραφίες, επιτομές, εγχειρίδια κ.α. Τα πληροφοριακά βιβλία δεν δανείζονται στους χρήστες.

Διπλωματικές εργασίες – Διδακτορικά
Οι διπλωματικές εργασίες είναι ταξινομημένες ανά τομέα :α) χημείας β) τεχνικής των φυσικών διεργασιών και εφαρμοσμένης θερμοδυναμικής γ)ανάλυσης, σχεδιασμού και ρύθμισης των χημικών διεργασιών και εγκαταστάσεων δ) τεχνολογιών. Δεν επιτρέπεται ο δανεισμός και οι φωτοτυπίες των διπλωματικών εργασιών. Επιτρέπεται μόνο ανάγνωση.
Υπάρχει αλφαβητικός κατάλογος διδακτορικών διατριβών. Επιτρέπεται μόνο ανάγνωση. Απαγορεύεται ο δανεισμός και οι φωτοτυπίες των διδακτορικών εργασιών.

Κύρια Συλλογή
H βιβλιοθήκη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ακολουθεί το Ταξινομικό Σύστημα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LC) , σύμφωνα με το οποίο τα βιβλία καταχωρούνται κατά θέμα:

GB Physical geographyQP Physiology
HB Economic Theory. DemographyQR Microbiology
HC Economic history and conditionsT Technology (General)
HD Industries. Land use. LaborTA Engineering (General. Civil engineering)
HF CommerceTC Hydraulic engineering. Ocean engineering
HG FinanceTD Environmental Technology
Q Science (General)TE Highway engineering. Roads and Pavements
QA MathematicsTH Building construction
QB AstronomyTJ Mechanical engineering and machinery
QC PhysicsTK Electrical engineering. Electronics. Nuclear engineering
QD ChemistryTN Mining engineering. Metallurgy
QE GeologyTP Chemical technology
QH Natural history-BiologyTS Manufactures
QK BotanyTX Home economics
QH Zoology

Για την καλύτερη λειτουργία της βιβλιοθήκης παρακαλούνται οι χρήστες να τηρούν ορισμένους κανόνες.
Αφήνουμε τις τσάντες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα στο χώρο υποδοχής.
Σεβόμαστε το χώρο, το υλικό, τους υπόλοιπους χρήστες, και το προσωπικό.
Δεν κάνουμε θόρυβο.
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.
Απαγορεύεται το κάπνισμα.
Χρησιμοποιούμε τα βιβλία και τα περιοδικά με προσοχή. Δεν σημειώνουμε πάνω σ αυτά, δεν τσακίζουμε σελίδες κτλ.
Δεν επανατοποθετούμε τα βιβλία στα ράφια.
Η χρήση H/Y επιτρέπεται μόνο για την αναζήτηση βιβλίων στον opac.
Η χρήση των φωτοτυπικών επιτρέπεται μόνο για υλικό της βιβλιοθήκης.
Απενεργοποιούμε ή χαμηλώνουμε το κινητό μας τηλέφωνο.

Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες προς τους χρήστες, οι οποίες βρίσκονται στην κεντρική βιβλιοθήκη και απευθύνονται σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ.
Αν θέλετε να εξοικειωθείτε στη χρήση των ηλεκτρονικών πηγών και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Μονάδα Εκπαίδευσης ώστε να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια που πραγματοποιεί.
Στον σύνδεσμο βιβλιογραφική αναζήτηση παρουσιάζονται οι ηλεκτρονικές πηγές που αφορούν στην Πολυτεχνική Σχολή.